top of page

Ontslag en pensioen

Vervelend nieuws. Je verliest je baan. De ontslagbrief komt, in het bijzonder in deze tijd, hard aan. Je krijgt dan misschien nog wel een transitievergoeding, maar waar vindt je in deze tijd zo snel een nieuwe werkgever. Je komt in de WW terecht.

Als de WW periode van hele korte duur is, kun je dit financieel mogelijk nog wel overbruggen. Gaat het echter lang duren, dan heeft dat financiële consequenties en dat geldt ook voor jouw pensioendekking.

Nabestaandenpensioen op risicobasis

Veel pensioenregelingen kennen een partner- en wezenpensioen op basis van een risicodekking. Dat betekent dat de verzekerde dekking vervalt vanaf het moment dat je jouw baan verliest. Zou je komen te overlijden, dan ontvangt jouw partner en kinderen respectievelijk géén levenslang partnerpensioen en/of tijdelijk wezenpensioen. En dat terwijl jij mogelijk al jaren premie hebt betaald.

Dat voelt onrechtvaardig, doch is wel de praktijk. Wat veel mensen niet weten is dat er bij pensioenfondsen en verzekeraars de optie is om gedurende de WW-periode het vóór de ontslagdatum verzekerde nabestaanden- en wezenpensioen te continueren. Let echter wel op ! Vaak stuurt het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar slechts één brief met een kennisgeving over een vrijwillige voortzetting met daarin een uiterste reactietermijn van circa twee maanden na ontslag. Reageer je niet of te laat, dan kun je van dit aanbod géén gebruik meer maken.

Bij een situatie van overlijden vóór de pensioendatum, ontvangen jouw directe nabestaanden ( partner en kinderen), dan géén financiële pensioenuitkering. Dat kan over de loop van jaren honderden duizenden euro's aan geld schelen. Met alle nadelige gevolgen van dien. Noodzaak tot verkoop eigen woning, eigen spaargeld opmaken of zelfs een bijstandsuitkering aanvragen.

Wil je dit voorkomen, praat dan eens bij met jouw financieel adviseur. Hij/zij is jou graag van dienst met een goed advies.

Eerdere blogs
bottom of page