Autoschade in het buitenland (eigen auto)
Ieder jaar gaan er maar liefst 3,5 tot 4 miljoen Nederlanders met de auto op vakantie en ieder jaar raken vele vakantiegangers betrokken bij auto-ongevallen in het buitenland.
In het meest gunstige geval betreft het slechts blikschade, maar soms vallen er gewonden. Wanneer U met de auto betrokken bent bij een ongeval in het buitenland, is de wet van het land waar het ongeluk plaatsvindt van toepassing.
Het is dus mogelijk dat U een schadeclaim (voor materiële schade of schade met lichamelijk letsel) daarom op een andere wijze moet indienen dan in het land waar je woont. Ook de afhandeling kan per land verschillen. Het meeverzekeren van rechtsbijstand op uw autoverzekering is aan te bevelen.
Europees schadeformulier
Neem altijd het ‘Europees schadeformulier’ mee tijdens uw vakantie naar het buitenland. U krijgt dit formulier bij uw autoverzekering. Het is een standaardformulier voor heel Europa. De indeling en vragen zijn in alle landen gelijk.
Betrokken bij een verkeersongeval in het buitenland?
Als U in het buitenland betrokken bent bij een verkeersongeval, verzamel dan zoveel mogelijk gegevens over de eigenaar, de gebruiker en de bestuurder van het andere voertuig. Lees hieronder hoe U dient te handelen:
Vul het ‘Europees Schadeformulier’ in dat u van uw verzekeringsmaatschappij/tussenpersoon hebt gekregen. De tegenpartij kan u vragen om een Europees Schadeformulier in te vullen. U kunt dit document gerust invullen en ondertekenen, zolang u een duplicaat van de documenten zelf bewaart met de handtekening van de tegenpartij. Als u dit doet, zorgt u er op een makkelijke manier voor dat alle betrokkenen de informatie die van belang is uitwisselen. Als het mogelijk is, kunnen zij het ook eens worden over de toedracht van het ongeval.
Let op: erken nooit uw aansprakelijkheid, ook al is het voor u op voorhand duidelijk dat u de veroorzaker bent van de schade.
Blijf op de plaats van het ongeval, want doorrijden is strafbaar.
Neem contact op met de plaatselijke politie. In sommige landen verschijnt de politie niet in alle gevallen op de plaats van het ongeval. Zij komen wel als een van de partijen letsel heeft opgelopen of als er meerdere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn. Dan maken zij een rapport op. Bewaar alle informatie die de politie u geeft voor het geval u deze nodig hebt om een schadeclaim in te kunnen dienen.
Noteer de namen en adressen van de mensen die getuige waren van de aanrijding.
Maak als het kan foto’s van de plaats van het ongeval en de beschadigde voertuigen (inclusief de kentekens).
Neem de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij over. Als deze de kaart niet bij zich heeft, noteer dan in ieder geval naam, adres, merk en type auto, kenteken en verzekeringsgegevens.
Neem contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar.
De meeste buitenlandse verzekeraars hebben een schaderegelaar (vertegenwoordiger) aangewezen in het buitenland. U kunt de schadeclaim dus indienen in het land waar u woont, in uw eigen taal, bij een schaderegelaar van de motorrijtuigverzekeraar van de tegenpartij. Uw eigen verzekeraar (motorrijtuig- of rechtsbijstandverzekeraar) kan u daarbij wellicht helpen.
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Deze biedt meestal juridische hulp bij een auto-ongeluk in het buitenland. Noteer het nummer van het procesverbaal en de rechtbank waar het naar toe gaat. U kunt vooraf adressen of telefoonnummers opvragen.
Heeft u een dergelijkse situatie? Rustig aan, neem even contact met ons op 0180-200200 of per mail info@smartverzekeren.nl
Dan gaan wij zorgen dat voor u vanuit Nederland alles keurig geregeld wordt.